Oogzorg

Oogproblemen

 

Droge ogen: wereldwijd hebben veel mensen last van traanvochtproblemen. Het wordt veel gezien bij vrouwen met hormonale veranderingen en bij ouderen (man/vrouw) in het algemeen.

In tegenstelling tot wat u zou denken bij droge ogen, zullen deze mensen juist een overvloed van tranen produceren. U kunt het probleem tijdelijk oplossen door het gebruik van gels en druppels (die u bij uw opticien kunt kopen).

Mochten deze “droge ogen”langer aanhouden, dan is het noodzakelijk om het van binnenuit aan te pakken. Dit kan met voedings supplementen en het stimuleren van de meiboomkliertjes.

Voor meer informatie hierover verwijzen we u graag naar de winkel.

Staar: men heeft vaak zelf niet door dat de ooglens troebel wordt. We passen ons automatisch aan in elke situatie. Toch is het belangrijk dat u uw ogen minstens 1 maal per jaar laat controleren. Waarom? Wij brengen uw gezichtsscherpte in kaart en kunnen meteen zien of u slechter gaat zien. Staar komt vaker voor bij mensen boven de 65 jaar. Dit is ook meestal de leeftijd waarop men gekeurd moet worden voor het rijbewijs. Mensen die een gezichtsvermogen lager dan 50% hebben mogen wellicht geen auto meer rijden. Dat zou mooi jammer zijn nu u net wat meer “vrije tijd” kreeg.

(leeftijdsgebonden) Macula Degeneratie (LMD): een aandoening die over het algemeen voorkomt bij mensen boven de 50 jaar. LMD is een ouderdomsziekte waarbij het centrum van het netvlies wordt aangetast. Het verloop van deze ziekte kan slechts verbeteren door een vroegtijdige opsporing en behandeling.

Hoe bemerkt u het zelf? LMD begint met het gevoel dat u minder details gaat waarnemen, dus pas als er schade is aan de macula, dus ALTIJD TE LAAT! U kunt uzelf testen met een “Amsler”kaart. Deze kunt u bij ons ophalen.

Diabetes: of wel suikerziekte. Veel mensen met diabetes krijgen problemen met hun ogen. Ze gaan slechter zien. Diabetes is zelfs de grootse veroorzaker van blindheid in Europa.

Mensen met diabetes hebben vaak een wisselende gezichtsscherpte. Doordat de suikerspiegel wisselt in het bloed en de ooglens, wordt de breking van de lens steeds anders.

Verstandig is om in een periode van 2-3 weken meerdere malen te meten zodat er een gemiddelde ontstaat. Het is te adviseren om eens per jaar een oogscreening te doen. Er wordt dan een foto gemaakt van uw netvlies. Voeding speelt een belangrijke rol. Informeer hierover in de winkel of neem een kijkje onder het blokje “goed voor ogen” 

Computers: Vandaag de dag zitten we vaak en lang achter allerlei digitale schermen. Deze schermen geven een blauw licht af. Te lange blootstelling aan dit blauwe licht kan uw netvlies beschadigen. Wij adviseren (zeker bij kinderen) om niet langer dan 45 minuten achter elkaar, achter een digitaal scherm te zitten.

Onder digitale schermen valt ook uw smartphone, tablet en tv.

U kunt uw ogen beschermen met het dragen van een bril met een speciale blauw filter coating. Dit is een extra bewerking op uw glas. Informeer uzelf hierover in de winkel.